BG | ENG
регистрирай се
Начало
Алгоритъм
Игра
За името
Контакти
Магазин
Здравейте, мили деца!
(от 7 до 77)


Всички Вие много добре знаете как се нарича това, голямото, което виждате на първата снимка. На български то се нарича буре, а на английски бъч. Двете по-малките на български се наричат буренце, като ударението е на първата сричка.
Най-малкото, шареничкото, което виждате на втората снимка е играчката Българско буренце® и сами можете да се досетите за произхода на името и.До тук няма нищо сложно и всичко е ясно от пръв поглед!
Но само от пръв поглед, мили деца (от 7 до 77), защото ако се вгледате по-внимателно, втори път, може би ще откриете, че голямото 300 литрово буре има над 90 годишна история, двете по-малките са прехвърлили половин век, а най-мъничкото, шареничкото, през 2011 г. Навършва 30 години.
На всочко отгоре в английския език няма точен превод на българската думичка буренце, защото в английската граматика няма такава умалителна форма. Ня-ма! И Българско буренце® не може да се преведе на английски!
Разбира се, че англичаните веднага ще скочат – „А литъл бъч?” . Да, ама не! Литъл бъч означава малко буре и при тоя превод целия чар и емоция, които ние българите влагаме в думичката буренце се изпаряват тотално.
То-тал-но!!
Българско буренце® не може да се преведе на английски и уж беше просто и ясно, а стана сложно.

Но, решение има!

Щом няма дори граматическа форма, единственият изход е говорещите английски да научат една българска дума. Думата бу-рен-це.

Вярно, на планетата има над 2 милиарда човека, за които английския е роден език.
Вярно, на планетата има над 800 милиона компютри.
Вярно, на планетата има над 1 милиард деца, които учат английски заради компютрите.
Вярно, това е огромен брой, но пък думичката е само една – буренце.
Е, вярно е, че при Българско буренце® думичките са две, но те, децата, първата си я знаят и половината работа е свършена.

Ето мили деца (от 7 до 77), това е решението. То навярно Ви изглежда изключително абсурдно и невъзможно, но то не е чак толкова абсурдно и невъзможно поради простата причина, че с телевизията и интернет светът стана като едно село.
Вярно, Голямо село, не е като Просторно вилидж, но – село и вероятността за успех леко наднича зад ъгъла.
Всичко това обаче поражда и един въпрос. Малък въпрос. Страничен въпрос. Ето за какво става на въпрос:
Всеки един от нас поне веднъж е поглеждал към нощното, звездно небе, с тайната надежда, че може би там някъде, в безкрайното има разум, който ще дойде, ще ни открие и ще ни даде ново познание. Познание, което да ни направи по-добри.
Въпросът е дали можем да учим, да учим всички заедно и за колко време. Всъщност той изглежда така:
За колко време цивилизацията хомо сапиенс, наброяваща 8 милиарда, може да научи една непозната дума?

Думата е буренце!

Ако трябва да бъдем перфектни броя не е точно 8 милиарда. Той е с 12 милиона по-малко, защото ние българите тази дума я знаем!
За начална дата можем да изберем старта на сайта burentse.bg , а как ще разберем резултата ли? Ами много лесно. Достаъчно е всеки да попита приятелите си.
Вие, самите не знаете какво е буренце ???..........
Ами потърсете на burentse Petkov | Facebook

Желая ви успех!


Варна
България
Изобретателят
(Дпл. Инж. Петьо Петков)

П. П.: И не се учудвайте, ако утре на тротоара някое хлапе Ви погледне изпитателно с големите си умни очи и Ви попита „ А Вие знаете ли какво е буренце???”
Петков-5 ЕООД Варна България
Българско Буренце®
Всички права запазени © 2010
Начало
Алгоритъм
Игра
За името
Контакти
Магазин